architectural project public library | stockholm _sweden

the new library _a meta-building

the new library reacts like a strategic plug-in and an interactive field with his architectural and urban neighborhood. It connects the main level of the asplund-library with his own main level, which works as an urban meeting place, open to all sides, extremly variable and accessible.

the large wooden roof of the new library generates an open air forum, a meeting point for the people of stockholm with an impressive view over their city. the observatory-hill is connected with this event-space, a further entrance allows to visit the library from it‘s roof. In the base-level, the visitors access the new library from the odenplan-passage.

insofar our proposal works like a meta-building: it solves the requirements of a contemporary library-programm and beyond that, generates a new environment for the inhabitants and visitors of the city: an artificial, poetic urban square, facing the wide horizon and the open sky over stockholm.

designed by _matthias karch, coworking _carolin hoefler

stockholm asplund library stockholm asplund library stockholm asplund library stockholm asplund library stockholm asplund library stockholm asplund library